Dramatik i hönshuset

Dramatik i hönshuset

Det har varit en ovanligt dramatisk helg i hönshuset.

Det hela började i fredags när kyckling nummer 8 kläcktes i ett värprede en bit över marken. Den specifika mammahönan hade tidigare förlorat en kyckling till förmån för en annan mammahöna som tagit den från henne när kycklingen fallit ur samma rede. I fredags var det alltså dags igen. En ny kyckling kläcktes men jag tyckte att mammahönan och den kunde få ligga kvar i redet till morgonen efter. När jag kom ut på lördagsmorgonen låg den lilla kycklingen iskall och livlös på golvet. Död, trodde jag. Men den rörde yttepyttelite på sig när jag tog upp den så jag påbörjade livräddning i stil med den i Pongo och de 101 dalmatinerna, när den nyfödda valpen håller på att dö, men i mycket mindre format. Masserade och blåste på den och sen stoppade jag den innanför tröjan för att den skulle värmas upp snabbt. Och den piggnade till! Woho! Så jag flyttade ner hönan till golvnivå och stoppade under kycklingen. Men senare på eftermiddagen var kyckligen spårlöst försvunnen. Hittade den efter en kort stund under en annan höna. Återigen en kyckligen stulen (eller kanske bortlämnad?) till annan höna.

Så i morse gick jag ut till hönsen som vanligt. Kyckling nummer 9 hade kläckts men den låg inte under mammahönan så även denna var kall men inte fullt så livlös som nummer 8. Och dessutom blödde det lite från ett litet sår på huvudet och den krökte konstigt på nacken. Den kommer nog inte klara sig tänkte jag, men gjorde samma livräddande åtgärder som med nummer 8 och la den sen under mammahönan. Tittade till dem nu ikväll och nummer 9 var pigg! Den har även ett piggt syskon på väg ut ur ett ägg under samma höna. Hoppas det går vägen! Det var hål i ytterligare ett ägg, men konstigt nog var hålet inte vid näbben på kycklingen, vilket alltså innebär att den inte själv försökt ta sig ut, utan någon ”vänlig själ” har varit framme. Det var nog egentligen inte riktigt dags för den att komma ut än. Vi får se hur det går. Så med lite tur har vi 11 dunbollar imorgon. Men de sex största är inte så duniga nu, mest fjädriga.

IMG_20160717_215758
Kyckling på g
Kommentarer är stängda.