Flädersaft i stora lass

Flädersaft i stora lass

Det är ett bra år för fläderblommorna, så man skulle nästan kunna plocka hur mycket som helst. Vi har i år plockat närmare 500 blommor, vilket i vikt motsvarar ca 1,2 kg när man klippt av det mesta av stjälken. Vi har 4 fläderbuskar på fastigheten som vi känner till, varav en är riktigt stor så den tar vi det mesta från. Så dessa 500 blommor är bara som toppen på isberget…

Hur som helst så har vi kokat flädersaft. Det är ju så gott! Ca 10 liter har vi hällt på glasflaskor och pastöriserat, så de lär hålla minst ett år där vi placerar dom i källaren. Fyra liter är infryst i glasslådor. Enligt tips från en kollega är det väldigt behändigt att skopa upp och lägga direkt i sommardrinken, vilket vi måste testa på semestern! Ytterligare fem liter är för tillfället placerade i kylskåpet. Lite oklart än vad det ska bli av dem. Lite ska bli marmelad tillsammans med citronen från saftkoket och det blir eventuellt lite flädersirap också. Det borde ju vara gott på pannkakor!

Då är ju frågan vad vi ska göra av alla de andra blommorna som finns kvar på buskarna. Dom blir ju bär så småningom, men vi hinner aldrig plocka innan fåglarna tar dom.

Frågan är ju även vad vi ska göra med all saft vi fortfarande har kvar sen tidigare år… Hum..

God kväll!

Kommentarer är stängda.