Höststädning i trädgården

Höststädning i trädgården

Nu när hösten har gjort intrång har vi jobbat med att få trädgården vinterbonad. De fyra lönnarna och den stora kastanjen har försett gräsmattan med massor av löv som vi kört iväg i två omgångar. En stor del hamnade på komposten och en del hamnade i ett nyanlagt potatisland. Till nästa år har vi satsat på att göra ett potatisland som är drygt dubbel så stort som detta året, ca 25 m2. Vi har anlagt det på samma sätt som årets potatisland, dvs kartong direkt på (o)gräset, ett tunt lager pinnar och sen ensilage ovanpå, men i år även ett lass löv under ensilagen alltså. Det har fungerat bra att plantera i ensilagen. Det var ju en väldigt torr sommar och potatislandet vattnades inte, så det var inte så mycket potatisar men ganska bra storlek när vi började plocka upp dem i slutet av september. Nackdelen är att även en del insekter, som gråsuggur, har trivts i den relativt fuktiga miljön och ätit på potatisarna på vissa ställen i landen. Delvis därför väljer vi alltså att anlägga ett nytt land till nästa år. Det gamla potatislandet, som till ganska stor del omvandlats till jord, har gödslats med hästgödsel och vi hoppas att gråsuggorna inte ska tycka om andra grönsaker där nästa år.

I de andra grönsakslanden vi anlade i våras finns det ingen ensilage kvar, utan det är enbart jord där nu. Kul! Det kan vi tacka de många och gigantiska maskarna för. Men det innebär att det sjunkit ihop en hel del, så vi har fyllt upp med lite ny ensilage och hästgödsel där vi kommit åt. Vi har dock fortfarande stora mängder persilja och mangold, lite piplök och ett kålhuvud kvar i landen.

När vi började sönderdela den ena ensilagebalen hittade vi ett gäng
sånna här larver, de var inte små vill jag lova.

Arbetet med trädgården fortsätter! Känns så roligt att vi kommit igång ordentligt.

Kommentarer är stängda.