Äppelvin och öl

Äppelvin och öl

Sista veckan i augusti satte vi äppelvin på jäsning. Vi gjorde två satser, på två olika äppelsorter, varav den ena sorten var små, sura äppel från ett gammalt äppelträd i kanten på åkern och den andra sorten var söta, goda rosa äpplen vi fått av kompisar. Nu äntligen har vinet jäst färdigt och har tappats på flaska. Enligt receptet ligger alkoholhalten på ca 4-6%. Vi kan efter provsmakning konstatera att det blir otroligt söta viner som kanske snarare passar som grund i en läskande drink än att drickas som det är. Trots den stora skillnaden på äpplena är det inte stora skillnader på vinet, utan det är små nyanser i allt det där söta som skiljer dem åt. Men så roligt ändå! Nästa år testar vi nog ett nytt recept med mindre socker. Och kanske fler sorters vin, man kan ju göra på allt möjligt.

Nu när damejeannerna har blivit lediga har vi gjort en omgång öl som ska vara färdigjäst lagom till nyår. En Amirillo Pale Ale enligt metoden Brew in a bag, biab.

Drickan är alltså färdigt till nyårsfirandet. Skål!

Kommentarer är stängda.